top of page

Päävalmentaja Thomas Heiskasen mietteitä ennen kauden 2021-2022 alkua.


Koutsin kausiennakko

Se on taas se aika vuodesta, kun mielikuva Capsicamin tuoksusta, täpötäydestä Urkkatalon katsomosta, rumpuryhmän rytmeistä, Ripatin Timon pettämättömästä musiikkimausta, Räsäs Kimmon hyppytuuletuksista, huoltaja Jonin Muumitarinoista ja ennen kaikkea Juju-perheen kokoontumisesta urheiluviihteen pariin, saa adrenaliinin virtaamaan. On kohta aika naisten 1-sarjakauden 2021-22. Tässä hieman ennakkoarvuuttelua sarjasta, varovaisia arvioita vastustajista (ettei pahoiteta kenenkään mieltä) ja kuulumisia oman joukkueen tekemisistä.

Naisten 1-sarjakausi 21-22 pelataan 13 joukkueen voimin; Etta Oulu, JuJu Joensuu, Kuortaneen valmennuskeskus, Lempo Volley, Liikunnan Riemu, LP Vampula, LP Viesti Akatemia, Nurmon Jymy, PuMa Volley, Raision Urheilijat, Rantaperkiön Isku, Vaasan Kiisto ja Woman Volley.

Uusina tuttavuuksina sarjaan siis Woman Volley Rovaniemeltä, Nurmon Jymy ja Lempo Volley Lempäälästä, Liikunnan Riemu Jyväskylästä koostuu puolestaan pelaajien ja valmennuksen osalta pääosin edelliskauden JyLestä.

Etta Oulu on satsannut kovasti naisten joukkueeseen, jo ennestään laadukkaaseen valmennukseen on liittynyt lisänä miesten maajoukkueen 2.valmentaja Sami Kurttila, joukkue tavoittelee tiedotuksen mukaan nousua liigaan. Rantaperkiön Isku on vahvistanut rivejään kovasti ja kun siihen lisätään kokenut ja osaava valmennus, niin varmasti kärkikahinoihin valmis kokonaisuus.


LP Viesti Akatemia täytyy nostaa vuosi toisensa jälkeen arvioissa korkealle, ylivoimaisesti suomalaisen naislentopalloilun menestynein valmennus löytyy joukkueen taustalta ja heidän akatemiatoimintansa hakee vertaistaan, nuorista pelaajista koulitaan varmoin ottein uusia liigatason pelureita. Liikunnan Riemu omaa laadukkaan pelaajamateriaalin ja valmennuksen, viime kauden hienoinen alisuorittaminen menee varmasti paljon taustoissa olleiden ristiriitojen piikkiin. Nyt jos olosuhteet kohdillaan, niin joukkue varsin korkealla. Raision Urheilijat viime kaudet runkosarjaa hallinnut joukkue, koki viime kaudella ison pettymyksen puolivälierissä, on tälläkin kaudella vahva, valmennuksesta vastaa joensuulaiselle lentopalloväelle tuttu nimi takavuosilta Taru Alho. Vaasan Kiisto yllätti viime kaudella nousijajoukkueena ja jatkaa varmasti vahvaa menoa tälläkin kaudella, pelaa joukkueena vahvasti ja taistelee kovasti. LP Vampula, liigajoukkueen ”kainalossa” harjoitteleva nuori joukkue, jossa useita tulevaisuuden liigapelaajia koulii ”Mulonsalon Sammelvuo” Janne Räsänen, jonka oma jälkikasvu Selma kuuluu sarjan kovakätisimpiin hyökkääjiin. Kuortaneen valmennuskeskus, viime kauden laadukkaasta joukkueesta lähti useita kovia pelaajia liigaympyröihin. Hakee varmasti jälleen alkukaudesta tasoaan, mutta sveitsiläisen Nikolas Buserin opeissa tulee kehittymään kauden aikana paljon ja pelaavat varmasti näyttävää, rohkeaa hyökkäyspeliä. Lempo Volley, laadukasta työtä tekevän pirkanmaalaisseuran naislentopallon lippulaiva. Nousijajoukkue nojaa vahvasti viime kauden runkoon ja yhtenäisyyteen, valmennuksessa kokenut luotsi Jani Huurne. Nurmon Jymy, yksi monista ”kasvualustoista” pelaajille liiga silmissä siintäen. On ollut viime vuosien kestomenestyjä juniorisarjoissa ja tekee laadukasta junnutyötä. Joukkue itsessään hienoinen arvoitus itselleni, mutta jos arvata pitää, niin on taisteleva, hyvin puolustava ja syöttävä joukkue. Woman Volley, naisten 1-sarjan neljäs ns. liigan farmi-/akatemiajoukkue. Toinen vahva junioriseura tyttöpuolelta, juurikaan tietoa joukkueesta tai sen valmennuksesta ei ole vielä tässä vaiheessa ennen kauden alkua. Todennäköisesti kehitystavoitteet ohjaavat tätä joukkuetta. Puma Volley, pääkaupunkiseudun ainoaksi 1-sarjajoukkueeksi Helsinki Volleyn noustua liigaan jäänyt joukkue on uudistanut valmennusta, sekä saanut vahvistuksia mukavasti. On sekoitus nuoria lahjakkaita pelaajia ja jo meritoituneita hieman kokeneempia 1-sarjapelaajia.


Joen Juju, viime kauden pettymys pyyhitty, joukkuetta uudistettu jokseenkin reilulla kädellä ja tavoitteet lyöty korkealle. Viime kauden joukkueesta jatkavat pelaajat ja lyhyt arvio tulevasta kaudesta. Libero Emilia Sieviläinen, tulevan kauden kapteeni ja joukkueen puolustuksen, sekä vastaanoton kulmakivi, ”nainen paikallaan” vaan ei paikoillaan. Passari Jonna Vaskonen, pieni polvioperaatio keväällä koitui meidän onneksemme ja saatiin pidettyä Jonna vielä meillä, liigaankin olisi ollut kysyntää. Saa tälle kaudelle kunnon sparraajan ja se on näkynyt harjoitteluasenteessa. Yleispelaaja Sini Kesänen, Sinillä treeni maistunut kesällä hyvin. Kuuluu yleispelaajaosastolla tulevalla kaudella kokeneempaan kaartiin (21-v?!) ja tarjolla isoa vastuuta, tosin myös kovaa kilpailua peliajasta. Hakkuri Milja Hytönen, vammat eivät estä enää harjoittelua, ehjä kesä kovaa treeniä takana ja pallo alkaa saada kyytiä kovaa ja korkealta. Keskitorjuja Jenna Miinalainen, saa myös omalle pelipaikalleen kovia haastajia, Jennan asenteella varustetulle pelaajalle se tietää uran parasta kautta. Keskitorjuja Heidi Laukkanen, lahjakas luonnon lapsi, joka nauttii kovasta treenistä ja on kehittynyt aivan valtavasti kesän aikana. Fysiikkatreeneissä kuultua Heidin suusta; ”Kato, taas tuli ennätys, menipä helposti..”.


Joukkueen uudet pelaajat ja koutsin arvio heistä. Passari Iida Paananen, 33 A-maajoukkueottelua ja yli 200 mestaruusliigapeliä, joensuulainen lentopallo sai tuplapotin, kun Iida ja hänen miehensä Eetu Häyrinen suuntasivat Lukas-pojan kanssa Rovaniemeltä Joensuuhun. Lyhyessä ajassa tuonut johtajuutta joukkueen harjoituksiin, kuitenkin ohjaten ja opastaen nuorempiaan. Kova asenne treeneissä ja toimii hyvänä kirittäjänä Jonnalle, muodostaen varmasti yhden sarjan parhaista passarikaksikoista (varovasti jälleen arvioiden). Keskitorjuja Anni Karjalainen, toinen pohjoisesta muuttaja, on sopeutunut todella hyvin joukkueeseen ja nauttii silmin nähden treenaamisesta positiivisessa ilmapiirissä, ulottuva ja hyvin peliä lukeva keskitorjuja. Odotan läpimurtoa ja kovaa tulosta tulevalta kaudelta. Keskitorjuja Ella Kuosmanen, lahjakas nuori pelaaja, joka ollut myös nuorten maajoukkueleireillä. Kovalla harjoitteluasenteella varustettu Ella taistelee peliajasta meidän vahvan keskitorjujanelikon kuopuksena. Omasta maakunnasta, Kontiolahden Iskun kasvatti, hyvä esimerkki tyttöjunioreille kovan harjoittelun ja oman tavoitteellisuuden tuloksesta. Libero Siiri Hartikainen, Siiri on kuulunut ikäluokkansa lahjakkaimpiin pelaajiin, mutta joutui olemaan sivussa pari kautta kovemmasta harjoittelusta. Nyt harjoittelu maistuu senkin edestä ja Siiristä lähdetään koulimaan seuraavaa huippuliberoa erinomaisen mentorin, Emin turvin. Siirin tekniset ja fyysiset ominaisuudet mahdollistavat nopeankin kehittymisen. Yleispelaaja Noora Taskinen, muutama kausi hieman jäähdytellen pelanneen Nooran paluu tositoimiin lämmitti koutsin sydäntä. Tuo kokemuksellaan ja kovalla treeniasenteella joukkueeseen särmää (ja muutamia voimasanojakin). Erittäin monipuolinen pelaaja, jolla kaikki osa-alueet hallussa. Yleispelaaja Sofia Päykkönen, 16-vuotias 187 cm pitkä Savonlinnan Ajon laadukkaan juniorimyllyn tuotos saatiin houkuteltua Joensuuhun kehittymään. On osoittanut kesän aikana huikeaa kasvua jokaisella osa-alueella ja on tunnollinen harjoittelija. Ehdottomasti tulevaisuuden liigapelaaja ja omaa edellytykset ottaa runsaasti pelivastuuta jo tulevalla kaudella 1-sarjassa. Yleispelaaja Elisa Muukkonen, kuin myös 16-vuotias 186 cm pitkä Ajon kasvatti, joka siirtyy meille Ruokolahden Rajun 2-sarjajoukkueesta. Tinkimättömällä asenteella varustettu, itselleen tavoitteet korkealle asettanut erittäin lahjakas nuori pelaaja. Tulee yllättämään monet hyökkäysvoimansa lisäksi myös teknisellä osaamisella, haastaa Sofian tavoin meidän kokeneemman yleispelaajaosaston toden teolla aloituskuusikon paikasta.


Joukkue on treenannut toukokuusta asti allekirjoittaneen, Anders Sutisen, fysiikkavalmentaja Tommi Remeksen sekä apuna olleen Janne Korkalaisen johdolla. Valmennustiimi supistui elokuun lopulla, kun Anders jää pois joukkueen toiminnasta, keskittyen jatkossa Akatemia valmennukseen.

Treenien pääpaino ollut vahvasti lajiharjoituksissa perusteknisessä tekemisessä, sekä kestävyysominaisuuksien kehittämisessä lajin yhteydessä, eli hikeä on virrannut. Fysiikkatreenissä Tommi on tehnyt tyttöjen kanssa huikeaa duunia. Pääpaino lajitreeneissä on siirtynyt hiljalleen kohti kuusikkopelaamista ja tuolle saavutettiin hyvä merkkipaalu edellisviikonlopun leirityksellä Tanhuvaarassa, jossa vedettiin laadukkaat harjoitukset, sekä joukkueen keskinäiset treenipelit. Nyt kehitetään joukkuepelaamista ja taktista puolta seuraavat kolme viikkoa. Sitten pitäisi olla jo jonkin asteinen valmius, kun keskiviikkona 15.9.2021 klo 19 Joensuun Urheilutalolla harjoitusottelussa vastaan astelee naisten mestaruusliigaan kovin tavoittein lähtevä Puijo Volley Kuopiosta. Sarja starttaa puolestaan saman viikon sunnuntaina 19.9.2021 klo 15, kun vastaan astelee LP Vampula, ottelu on samalla myös Suomen Cupin avauskierroksen ottelu, sekä tietenkin tärkeät sarjapisteet jaossa. Toivottavasti nähdään Urkkatalolla silloin ja pääsette mukaan meidän matkaamme kohti päämäärää.


Terveisin, Juju Joensuu, päävalmentaja Thomas Heiskanen


327 views

コメント


bottom of page