top of page

Monipuolinen treenaaminen onnistuu omatoimisesti – lentopalloilijoiden erilainen kevät

Korona-aika keskeytti myös kaiken lentopallotoiminnan äkkipysähdyksellä maaliskuussa. Seuraväki, valmentajat ja pelaajat olivat täysin uuden edessä, kun sarjat loppuivat monilla kesken kauden ja salit menivät kiinni. Lentopallo on joukkuelaji ja pelaajat ovat tottuneet treenaamaan yhdessä joukkueena niin salilla pallotreeneissä kuin kuntosalilla. Oli itselläkin outo tilanne, kun kevään valmennuksia, pelejä, turnauksia, alueleirejä täynnä ollut kalenteri tyhjeni äkisti aivan täysin. Lisäksi etätöissä ollessa kotona, työpäivä on ohi aiemmin ja näin paljon vapaa-aikaa ei ole tainnut itsellä ollakaan sen jälkeen, kun aloitin juniorivalmennuksen 10 vuotta sitten.


Valmentajan lisääntynyt vapaa-aika on mahdollistanut monenlaista tekemistä perheen kanssa.

Jujun juniorivalmentajat kokoontuivatkin salien suljettua pikaisesti etäpalaveriin ja luotiin yhdessä linjauksia siirtymä- ja peruskuntokauden harjoitteluun omatoimiharjoitteluun. Kaikki joukkueet jatkoivat siirtymäkauden harjoittelua tämän kauden joukkueen kanssa. Seurassamme tehtiin yhtenäiset harjoitusohjelmarungot mm. C- ja B-ikäisille meidän fysiikkavalmennuksen linjauksista vastaavaan J-P Lundin ja junioripäällikön, Lauran toimesta. Vastuuvalmentajat tekevät viikko-ohjelmat joukkueelleen fysiikkalinjausten pohjalta. Nuoremmissa mini-ikäisissä on myös treenattu upeasti etäohjeilla mm. valmentajien tekemien treenivideoiden avulla.

Valmentajien tilaisuus huolehtia omasta jaksamisesta ja kehittää valmennustaitojaan

Valmentajilla on ollut myös tilaisuus välillä hengähtää ja huolehtia omasta jaksamisesta, terveydestä ja kunnosta. Itselläkin kulunut kausi oli ensimmäinen, kun valmensin joukkuetta, joka pelasi kahta sarjaa. Pelejä tai turnauksia oli siis lähes joka viikonloppu. Ilman turnausväsymystä ei kaudesta todellakaan selvinneet pelaajat eikä valmentaja ja kausi opetti paljon, mitä voi tehdä tulevilla kausilla eri tavalla. Monet valmennusasiatkin kirkastuivat myös heti, kun sai itse levätä muutaman viikon lajista ja on ollut aikaa miettiä.

Keväällä onkin tullut vietettyä aikaa oman perheen kanssa ja pystynyt huolehtimaan myös omasta kunnosta &jaksamisesta, niin jaksaa taas tulevilla kausilla tsempata ja valmentaa muita. :)


Valmentajan lenkkipolkuja. Itse aloitin myös 2-tason valmentajakoulutuksen keväällä, etänä toki sekin. Lentopalloliiton iltakoulutukset mm. fysiikkavalmentamisesta, harjoittelun suunnittelusta yms. ovat olleet erittäin hyödyllisiä. Joukkueemme toisen valmentajan, Pamin, kanssa pidetyt etäsuunnittelupalaverit tuovat vaihtelua arkeen ja saa apuja & näkemystä viikkosuunnittelun rytmittämiseen. Lisäksi netin kautta voi opiskella paljon valmennusasioita omatoimisesti tutkimusten ja julkaisujen kautta. Nyt on ollut siis hyvä hetki hyödyntää lisääntynyttä vapaa-aikaa myös omien valmennustaitojen kehittämiseen.

Lisääntyneen vapaa-ajan myötä olen itse tehnyt joukkueen treeniohjelman harjoitteet, joten kuntokin on kehittynyt itsellä. Aluksi olen testannut kaikki Youtubesta löytyneet kuntopiirit, kahvakuulaohjelmat, liikkuvuustreenit, porrastreenit jne., jotta tietää itsekin missä kovuusasteissa viikot menevät ja pystyy kehittämään harjoitteita paremmin.

Yhteydenpito pelaajiin -etäpalaverit ja viesteily tärkeää

Todella sosiaalisena ihmisenä tuntui aika ikävältä ajatukselta, että ei näekään yhtäkkiä omaa joukkuetta, jonka kanssa on viettänyt salilla illat ja viikonloput jo lähes vuoden ajan. Toisella viikolla pelien &harjoitusten loppumisen jälkeen otettiinkin heti yhdessä Hangouts -palaveri etänä ja käytiin läpi jokaisen kuulumiset. Alkuun etäkouluun tottuminen vei voimia pelaajilla ja otimmekin kevyemmin ensimmäiset viikot. Otimme viikkokäytänteen, käymme kerran viikossa läpi viikko-ohjelmat ja jokainen kertoo kuulumiset &fiilikset palaverissa. Samalla voidaan Pamin kanssa opastaa vaihtoehto-ohjelmia tarvittaessa niille, jotka eivät pysty kaikkia harjoitteita viikko-ohjelmasta tekemään. Joukkueen WhatsApp-ryhmässä jaetaan puolestaan kolmen viikon ohjelma ja siihen liittyvät ohjeet tai videolinkit. Jokainen pelaaja palauttaa kerran viikossa myös minulle kuvan treenipäiväkirjastaan ja fiiliksistään. Voin näin henkilökohtaisesti opastaa pelaajia eri harjoitusasioissa myös viikon aikana ja ehdottaa vaihtoehtoisia ohjelmia tarvittaessa.

Harjoitusohjelma kolmen viikon jaksoissa

Yleensä pelaajat ovat keväällä olleet vielä sarjapelien jälkeen alueleirityksissä, AlueSM-kisoissa, yläkoululeireillä ja kauden on kruunannut Power Cup kesäkuussa. Urheilu ei ole siis ollut mielestäni kovin monipuolista vanhemmilla ikäluokilla viime vuosina. Nyt yritämmekin painottaa pelaajille sitä, että nyt on jokaisella hieno hetki harrastaa urheilua monipuolisesti kevään ajan ja jokainen voi nyt omalla harjoittelulla vaikuttaa omaan kehittymiseen sekä rauhassa henkilökohtaisen ohjelman kautta hoitaa & vahvistaa kroppaa, jos on ollut loukkaantumisia.


B1-pelaajan, Venlan, lenkkikaverit omatoimijaksolla.

Itse suunnittelen apuvalmentajan, Pamin, kanssa omatoimitreenit kolmen viikon jaksoille. Joka viikolle on oma kovuusaste: keskikova-, kova ja helppo ja nämä rytmittävät kevään ja alkukesän harjoittelua. Kun koulukin on ollut etänä, yöunet pidemmät ja koulumatkoihin ei ole mennyt aikaa, moni on pystynyt myös palautumaan harjoittelusta paremmin. Viikkopalavereissa käydään läpi tyttöjen fiilikset kovuudesta ja opitaan samalla, miten harjoitukset toimivat ja harjoitteita voidaan päivittää seuraaville jaksoille. Hyödynnämme harjoitusohjelmien teoissa myös seuran linjauksia, seuran fysiikkavalmentaja on tehnyt kaikille ikäryhmille tukilihasohjelmat, joita sisällytetään viikko-ohjelmaan.

Seuranta ja tavoitteet

Harjoituksia tehdään aina tiettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi. Itsellä oli ihannetilanne, lähes koko B1-joukkueen pelaajilla oli kolmet fysiikkatestit tehtynä kaudelta ja tulosten pohjalta oli helppo lähteä Pamin kanssa rakentamaan siirtymä- ja peruskaudenohjelmaa. Tavoitteet ovat henkilökohtaiset ja jokainen pyrkii harjoittelulla nostamaan tuloksia seuraavissa testeissä. Lisätavoitteena on myös, että jokainen pelaaja päihittää allekirjoittaneen tulevissa fysiikkatesteissä, kun niitä joskus päästään tekemään.. 😉

Kodin merkitys omatoimiharjoittelusssa – kannustusta tarvitaan

Vanhempien merkitys urheiluharrastuksessa on merkittävä. Kotona tiedetään miten pelaaja jaksaa, huolehditaan monipuolisesta ravinnosta, henkisestä jaksamisesta ja levosta. Kolme K:ta junioriurheilussa ovat tärkeää. kannusta, kuljeta ja kustanna. Nyt jos koskaan varsinkin joukkuelajin harrastajat tarvitsevat usein kannustusta vanhemmilta. He ovat tottuneet treenaamaan ryhmässä ja omatoimiharjoittelu voi olla jotain ihan uutta ja välillä vaikeaa, joten kodin kannustus on tärkeää. Toiselle itsenäinen harjoittelu sopii paremmin ja toinen vaatii "tiukempaa" kannustusta monipuoliseen harjoitteluun. On tärkeää myös koulussa jaksamisen kannalta, että oppilas liikkuu koululiikuntaharjoitteiden lisäki, kun koulumatkat ja aktiiviset välitunnit ovat jääneet pois. Aikaa on siis enemmän treenata ja liikkua monella. Tämä lisääntynyt vapaa-aika on hyvä käyttää myös terveellisen ruokavalion opiskeluun ja kokkailuun. Voi yhdessä vanhempien kanssa tehdä terveellisiä välipaloja ja tehdä kunnon kotiruokaa niin jaksaa treenata.

Kesäharjoittelu

Siirtymäkauden jälkeen on startannut peruskuntokausi ja lähiviikot näyttävät mitkä ovat lentopalloliiton ja seuramme linjaukset yhteisharjoittelusta 1.6. alkaen, linjauksia odotellaan lähiviikkoina. Terveys edellä mennään toki. Sitä ennen jujulaiset treenaavat omatoimisesti kotitreeneissä ja treenaus jatkuu tulevan kauden joukkueilla kesän alusta alkaen tavalla tai toisella joukkueina. Veikkaan, että treeneihin palaa innokkaita treenaajia ja levänneitä & motivoituneita valmentajia.

Johanna, Juju B1-valmentaja

211 views
bottom of page